
Yine Konya’ya özgü nefis bir tatlı. Eskiden, hazırlanan tatlı tepsisi
sacın üzerine konur, ocağa oturtulurdu. Üzerine ikinci bir saç kapatılır
ve o sacın üzerine ocaktan alınan meşe odununun korları döşenirdi.
Böylece tatlı tepsisi iki saç arasında pişerdi. Saadet Ongun
Hanımefendiyi dinleyelim:
“Bir kaşık tereyağı, iki yumurta, ev unu, su, tuzla hamurunu yoğuracan.
Cevizden büyük beze tutup dinlendirecen. Aç, az yağlayıp, ikiye
katlayacan. Bir sıra kaymak koyup saracan, tepsiye döşeyip iki sac
arasında pişirecen. Üzerine çok az yağ serpecen. Pişince kestirmesini
(şurubunu) dökecen. Afiyetle yiyecen”. :)
5 kişiden fazla
Pişme Süresi:35 dakika
Fırın Isısı: 200 derece
Tepsiyi Yağlamak İçin:
2 yemek kaşığı tereyağı
Hamuru İçin:
2 yumurta
1 yk tereyağı(eritilmiş)
½ sb su
1 tk tuz
5 sb un(ikinci kalite ev unu)
1 sb un(açma payı)
250 gr tereyağı(eritilmiş)
250 gr kaymak
1 sb pudra şeker veya 1 ölçü baklava şurubu
Yapılışı: Tepsiyi yağla. Bir kapta yumurta, tereyağı, su, tuz ve
alabildiği kadar unla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğur.
Yumurta büyüklüğünde bezeler yap, yaş bez ört, 30 dakika dinlendir. Çok
ince aç, eritilmiş yağdan bir kaşık serperek yağla, ikiye katla. Orta
kısmına kaymak koyarak çubuk şeklinde sar. Tepsinin dışından başlayarak
içe doğru döşe. Yufkalar bitince kalan yağı kızdır,üzerine serperek
gezdir. Fırında pembeleşinceye kadar pişir. Yüzüne pudra şeker serp veya
soğuk tatlı şurubunu gezdir.
yemek nasip olur bizede inşallah :)
YanıtlaSil