21 Mayıs 2014 Çarşamba

Zeytinyağlı Taze Fasulye tarifi

zeytinyağlı taze fasulye
Herşey çiğden konulan ve pişirilen, yaz sofralarının olmazsa olmaz yemeği… Bir tabak soğuk soğuk taze fasulye ve yanında bir dilim yoğun köy ekmeğini hiçbirşeye değişmem. Tarifi vermek için uygun mevsimi biraz kaçırdım, ama seneye yazın faydalanırız artık:)
Malzemeler:
- 1 kilo taze fasulye
- 4 kuru soğan
- 6 domates
- 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
- 3 minik veya 2 normal kesme şeker
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Biz şeker fasulye sevenlerdeniz. Fasulyelerin kılçıklarını ayıklayın. Eğer geniş çalı fasulyesi aldıysanız, uzunlamasına ikiye bölebilirsiniz. Soğanları yemeklik doğrayın, domateslerin kabuklarını soyup, doğrayıp soğanların içine ekleyin. Tuzunu da ekleyin. (Annem bu aşamada eliyle 5-6 kez yoğuruyor bu harcı. Siz kaşıkla da karıştırabilirsiniz.) Fasulyeleri tencereye koyun ve harçla birlikte iyice harmanlayın. En sonunda zeytinyağını ve kesme şekerleri ekleyip, orta harlı ateşe koyun. Kaynamaya başlayınca, en kısık ateşe alıp, fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
zeytinyağlı taze fasulye
Not: İçinde bol domates olduğu için, ayrıca su eklemeye hiç gerek olmuyor. Taze fasulyeyi, soğanları kavurarak yapan da var. O şekilde de güzel bir yemek oluyor, ama bana çiğden pişirilenkindeki tazelik hissini vermiyor. Daha bir yemek gibi oluyor. (Anladınız siz onu:)
Fasulye oda sıcaklığında iyice ılındıktan sonra, buzdolabına koyun. Bir gece bekleyip ikram ederseniz, harika olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

beğendim :)